↑ Return to Over Blij als ik brei

Over de makers

sjaal‘Ik heb een verhaal geschreven over een breiend schaap en haar vriendin,’ zei Anke. ‘Ze heten Mop en Miep. En Mop houdt van breien.’ ‘Dat wil ik lezen,’ zei Daniëlle. ‘Stuur maar op.’ En, niet veel later: ‘Daar moeten we samen een boek van maken!’

Zo is het allemaal begonnen met Blij als ik brei. En zoals de schapen Mop en Miep elkaar aanvullen, zo werken ook wij samen. Daniëlle maakt de illustraties, die Anke aanvult met echt breiwerk. Eigenlijk lijken we wel wat op Mop en Miep. 

Anke Werker (1972) is schrijver en fondsredacteur bij Uitgeverij Zwijsen. Ze werkt ook als columnist voor www.JaneAusten.nl. Daniëlle Schothorst (1971) is illustrator en schrijver. Ze maakt prentenboeken en leesboeken voor kinderen van alle leeftijden. We kennen elkaar al bijna vijftien jaar.

Onze eerste samenwerking was de uitgave van het prentenboek Een bultje in de sneeuw (Uitgeverij Zwijsen, 2001), geschreven en geïllustreerd door Daniëlle en uitgegeven door Anke. Het klikte meteen tussen ons. En dit leidde er in 2010 toe dat we begonnen aan een heel eigen project, Blij als ik brei. Aanvankelijk als iets vrijblijvends, waaraan we een keer in de paar maanden een dag werkten. Maar het werd al snel serieuzer. Want zou het niet geweldig zijn als het boek echt zou verschijnen? En zo werd het idee voor Schapenzaken geboren: een eigen bedrijf waarin we alle  krachten (schrijven, illustreren, breien, uitgeven) gebundeld hebben.